Jenny Mareks häst, Lillebror, hade tagit för vana att klättra över bommen varje gång han åkte i transporten. Det hade hänt flera gånger och då det snart var dags för en ny utflykt beställde Jenny en S-CUT XC-E för att snabbt kunna få loss honom om det skulle hända igen. Med tanke på vad som hände var det tur att matte var förutseende … 

Jenny hade via en god vän som är ambulanssköterska fått en S-CUT demonstrerad och visste hur effektiv den är. 

– Han hade en sådan i sin ambulans och talade sig varm för den, säger hon.

Det var, som sagt, tur att Jenny hade varit förutseende för Lillebror hade sin vana trogen tagit sig över bommen i släpet och denna gång gick det betydligt lättare att få loss honom. Lillebror, som egentligen heter Bacchus, är en stilig Frieserhäst, två och ett halvt år gammal och väger minst 500 kg. Det är med andra ord ingen man bara lyfter av från bommen när han lyckats få båda frambenen över och dessutom satt ordentligt fast i och med att han var bunden kort. 

Skar av grimman

Det kan vara väldigt svårt och ta tid att få loss en häst som sitter fast på det viset och med en vanlig kniv är det lätt hänt att man skadar både hästen och sig själv. Men med en S-CUT förbättras läget avsevärt. Det går inte att öppna grimman på grund av att det spänner så hårt mot hästens huvud.

– Jag fick skära av grimman, det gick väldigt lätt med S-CUT:en och han blev inte skadad alls.

Jenny Marek och hennes frieserhäst Lillebror.

Lillebror och Jenny.

Mest nöjd är Jenny med hur säker hennes S-CUT är att använda.

– Det jag tycker är så coolt med den är att man kan slappna av för att man vet att man inte skär någon. Det är det som är vårt problem, i de lägena, är att det vi skär loss lever ju. Man behöver handla snabbt och säkert utan att skära någon. Det är det som är kicken med den, att den är så jädra vass och samtidigt säker. Det var det som gjorde att jag blev väldigt imponerad av den, säger Jenny. 

Skära upp förband

Jenny Marek har sina bopålar på en hästgård utanför Nässjö där hon lever med sina djur; hästar, hundar, katter, höns och kaniner. Hon är legitimerad djursjukskötare och jobbar på en djurklinik i Jönköping dit hon pendlar tre dagar i veckan. Hon arbetar främst med hund och katt och ser ett användningsområde för S-CUT i sitt arbete. Djuren får operationssår och skador omlagda och så småningom ska bandagen bort, ett arbete som kan vara ganska tidsödande. 

– Vi använder en sax som är speciellt utformad för ändamålet, men den är inte särskilt effektiv och ofta får vi linda upp bandagen. 

Jenny är säker på att en S-CUT kan fungera mycket bättre än saxen.

– Jag har en S-CUT som vi testar på jobbet. Vi bandagerade en arbetskompis och skar upp för att visa och alla blev jättenyfikna. Så snart vi får möjlighet ska vi testa den på en patient.

Förutom jobbet på djurkliniken är verksam i egen regi som Jenny beteendeutredare på hund och katt. Trots att Lillebror är en häst är det kunskaper som kommer väl till pass när hon tränar honom för att han i framtiden ska kunna åka transport utan att klättra över bommen. Men skulle han ändå glömma det han lärt sig har ju Jenny sin S-CUT XC-E till hands.

Är du hästägare? Köp din S-CUT XC-E online | Paketpris XC-E + väggfäste | Paketpris XC-E + bälteshölster

Marie Sjödin, Mamedia