Hur ser säkerheten ut i hästtransporten? Vi har varit i kontakt med flera hästägare som har berättat om hur de med hjälp av en S-CUT snabbt kunnat befria sina hästar när de tagit sig över bommen i transporten och fastnat. En S-CUT låter dig skära helt nära hästens hud utan att riskera skada den. Det tar bara ett par sekunder att kapa en grimma eller ett grimskaft. 

En av de hästägare vi varit i kontakt med är Jannica Olsson från Grönnäs utanför Göteborg. Hon är hovslagare och har alltid sin S-CUT tillgänglig, både i jobbet och privat. Det var hon glad för den gången då hon för första gången skulle köra sin egen häst i transporten.

Frambenen över bommen

Jannica Olsson var tacksam för sin S-Cut när hennes Straukur lyckades med konststycket att fastna i släpet.

Jannica Olsson var tacksam för sin S-Cut när hennes Straukur lyckades med konststycket att fastna i släpet.

Hennes islandshingst, Straukur, var väl hanterad, men inte transportvan. Ilastningen gick galant, hästen var foglig och gick snällt in i släpet, så Jannica hade goda förhoppningar om att allt skulle gå bra. För säkerhets skull band hon upp honom kort innan hon försiktigt körde iväg. Det tog bara några hundra meter innan hon märkte att det händer saker i släpet.

Straukur hade lyckats få frambenen över bommen med påföljd att han satt som i ett skruvstäd då både grimma och grimskaft satt hårt mot hans huvud. Det blev nödvändigt att skära helt intill hästens hud.

– Med en vanlig kniv hade det aldrig gått utan att skära honom men med S-CUT:en fick jag loss honom snabbt utan skador.

Skar av grimman

Jenny Marek bor på en hästgård utanför Nässjö och är ägare till en frieserhäst vid namn Bacchus, till vardags kallad Lillebror. Jenny var väl förtrogen med att Lillebror hade för vana att klättra över bommen i släpet och hade funderat på hur hon skulle tackla problemet. En vän som är ambulanssköterska har en S-CUT i sin ambulans så Jenny fick den demonstrerad. Hon såg direkt att den var svar på hennes problem.

Lillebror är en rejäl häst, trots att han fortfarande är ung väger han minst 500 kg. När han klättrat över bommen och fastnat gäller det att ha resurser att få loss honom, fastbunden och med båda frambenen över bommen är det ett halvt ton som ska frigöras. Men det behöver inte vara så svårt.

– Jag fick skära av grimman, det gick väldigt lätt med S-CUT:en och han blev inte skadad alls, berättar Jenny. 

Hon berömmer S-CUT för de fina skäregenskaperna och för att den är så säker att använda trots att den är så vass. 

– Det vi skär loss lever ju och man behöver handla snabbt och säkert utan att skada, säger hon.

Bild på skärhuvudet på en S-CUT XC-E, lämplig för att öka säkerheten i transporten.

S-CUT XC-E, ”hästmodellen”, har ett större gap mellan handtag och mothåll för att kunna skära i tjockare material som kraftiga grimskaft.

Köp din S-CUT XC-E Extreme Cutter online!

S-CUT XC-E | Paketpris: XC-E + väggfäste | Paketpris: XC-E + bälteshölster