Prins Carl Philip invigde i mitten av augusti Sjöräddningssällskapets nya flytande stationshus vid Hammarbyslussen i Stockholm. 

Prins Carl Philip med den S-CUT han använde när han invigde RS Stockholms nya räddningsbas.

Prins Carl Philip med den S-CUT han använde för att symboliskt kapa en tamp när han invigde RS Stockholms nya räddningsbas. ”Jag gör det med en S-CUT”, sa han bland annat.

– Det är en ära för mig att förrätta invigningen av detta nya stationshus. Och eftersom vi är på sjön så klipper vi inte av något band, utan kapar en tamp. Jag kommer göra det med en S-CUT, som faktiskt är uppfunnen av en frivillig sjöräddare, sa prinsen enligt kungahuset.se.

Önskemål om och planer på en egen sjöräddningsbas vid Hammarbyslussen har funnits i tio år. Dock har det varit svårt att få tag på en tomt så pass centralt i Stockholm. Lösningen blev flytande i form av en 18 meter lång och sex meter bred före detta eventbåt. SeaLounge/Sea Eagle ligger nu förtöjd i anslutning till slussen och fungerar som bas för de 75 frivilliga sjöräddarna vid RS Stockholm. 

Enligt Kenny Hallberg, frivillig sjöräddare sedan 2013, betyder den nya stationen mycket. Dels möjliggör den snabbare utryckning på larm, dels blir den en samlingspunkt som skapar samhörighet i gruppen. 

Prins Carl Philip kapade ceremoniellt en blågul tamp med en S-CUT, det verktyg som även används av sjöräddarna själva i livräddande insatser. 

Källor: kungahuset.se: Artikel | Carl Philips tal
Artikel på skargarden.se

Sammanfattat av Marie Sjödin, mamedia.se

Köp din S-CUT online

S-CUT XC-E (All round-modell med möjlighet att skära i tjockare material. Finns i fyra fräscha färger).

S-CUT QE (Budgetmodell för all round-användning med samma fina skäregenskaper som de dyrare modellerna. Avsedd för dig som behöver ett effektivt skärverktyg då och då).