Bild på Björn Åhlén

Björn Åhlén.

S-CUT började med ett tänkt skräckscenario

Allt började med att ambulanssjuksköterska Björn Åhlén letade efter ett sätt att snabbt skära upp kläderna på ett stort antal personer. Hans tänkta scenario var en stor olycka med utsläpp av ett farligt ämne med många personer utsatta och i behov av sanering och livräddande insatser. Han hittade dock inget verktyg som höll måttet.

Det här var i början av 2000-talet, Björn jobbade på den tiden som medicinsk koordinator på Räddningsverket, numera omdöpt till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Tillsammans med två kollegor och en ingenjör började Björn att utveckla ett eget verktyg. Genom EU-projektet Medicinsk teknik i Värmland kunde finansiering ske men trots ihärdigt arbete med utveckling, tester och modifiering hamnade produkten i EU-projektets byrålåda. Det slutade med att de fyra eldsjälarna drev fram en egen produkt, resultatet blev ett skärverktyg som tar sig igenom långt mer än tyg. Verktyget finns i tre olika varianter och säljs numera till ambulans- och räddningsorganisationer över hela världen.

Sedan dess har ytterligare modeller tagits fram, bland annat S-CUT XC-E som från början var specialdesignad för folk som dagligen hanterar hästar men sedan dess har modifierats till ett all-round-verktyg som passar den som har behov av att snabbt och säkert kunna skära i tjockare material. Produktutveckling för nya marknader pågår ständigt och det nyaste tillskottet är en budgetvariant, S-CUT QE, en rullkniv avsedd för hemmafixare som har behov av ett effektivt skärverktyg då och då. Tillbehör som ett väggfäste och ett bälteshölster som passar samtliga modeller har också tagits fram och säljs tillsammans med verktygen i webbshoppen.

S-CUT är inte en kniv

Trots att vi kallar S-CUT för rullkniv är det inte en kniv i egentlig mening utan ett effektivt skärverktyg som ersätter saxar och knivar i många situationer. Den är säker att använda; med en kniv är det lätt att slinta och skära sig i utsatta lägen men med en S-CUT är det nästan omöjligt att skada sig om man använder den på rätt sätt. Där en sax får tugga sig igenom materialet skär S-CUT enkelt igenom med en enda rörelse. S-CUT passar både höger- och vänsterhänta och kan användas med handskar på. Förutom att vara en vass livräddare är S-CUT kort och gott världens bästa skärverktyg. Den bryter inte heller mot knivlagen.

S-CUT utvecklas, marknadsförs och säljs av ES Equipment AB. Huvudkontor och marknadsavdelning finns i Nol, ca 25 km norr om Göteborg. Kontoret för produktutveckling och kvalitet finns i Karlstad.

Bildgalleri

Bläddra gärna bland våra produktbilder här nedanför. Det fungerar som ett bildspel eller genom att du trycker på pilen till höger för nästa bild.