Bilden visar delar av en fälld älg där buköppning är gjord och ett flåsnitt håller på att läggas med hjälp av en S-CUT.

Buköppning och flåsnitt med S-CUT. Foto från jaktlaget.

S-CUT är ett supereffektivt verktyg för jägare när det gäller säker och snabb buköppning och flåsnitt. Ett telefonsamtal från Janne Johansson bekräftade detta, han var imponerad över hur lätt det var att öppna buken på en älg med en S-CUT. 

Förutom att det går som en oljad blixt att skära upp buken finns det mer på plussidan.

– Det är en fördel att den skär på utsidan och att eggen sitter inne i verktyget. Det går inte att skada sig på den, säger Janne. Han menar att med den bland jägarna vanligen förekommande kniven finns en viss risk att skära sig, speciellt om man är lite sölig om händerna. 

Med en kniv måste den ena handens fingrar in i buken för att trycka undan inälvor för att undvika att skära i dem samtidigt som den andra handen jobbar med kniven inne i djuret. Med S-CUT räcker det att i skärmomentet lyfta lite lätt med enhandsfattning, risken att skada både fingrar och inälvor är obefintlig.

Bild på Jan-Erik (Janne) Johansson.

Jan-Erik (Janne) Johansson. Foto: Marie Sjödin.

Tjockt och segt skinn

Älgen är ett stort djur som har tjockt och segt skinn. Det är inga problem för S-CUT, den skär lekande lätt igenom bukskinnet utan att några sågande rörelser behövs. Samma sak med att lägga flåsnitt, det sker lätt och effektivt med S-CUT. 

– Vildsvin har också tjockt och segt skinn, den fungerar garanterat lika bra där, säger Janne. 

Som vi tolkar det kan jägarens liv förenklas med en S-CUT i utrustningen. Förutom att den är lättanvänd väger den väldigt lite och som tillbehör finns ett specialanpassat bälteshölster som gör det möjligt att alltid ha den lätt tillgänglig. Av livsmedelshygieniska skäl bör den diskas i maskin efter användning, det går bra om skärbladet smörjs in med någon form av matolja efteråt. 

Janne testade modell QE, vår budgetmodell. Den är lite billigare men har samma fina skäregenskaper som de dyrare modellerna. Den som vill gå upp en nivå väljer i stället modell XC-E som har utbytbara delar. Både skärblad och mothåll finns som reservdelar till XC-E medan QE-modellen är förbrukad när bladets sex skärytor har blivit slöa. Med tanke på det antal djur varje jaktlag får skjuta under en säsong torde dock QE räcka länge för merparten av landets jägare.

– Den räcker i minst tio år, säger Janne.

Text: Marie Sjödin, MaMedia

Köp din egen S-CUT

Oavsett om du är jägare, hästmänniska eller en vanlig hemmafixare är vi säkra på att du har behov av en S-CUT.

S-CUT XC-E (med utbytbara slitdelar) | S-CUT QE (budgetmodell för dig som har behov av ett effektivt skärverktyg då och då)