Fyra ambulanssköterskor utrustade med S-CUT i hölster framför en ambulans.

Några av Jimmy Egserius kollegor vid ambulansen i Uppsala. Teamet är numera utrustade med sina personliga S-CUT:s som de bär i bälteshölster. De valde hölster med mollefästning vilket gör att det kan fästas antingen horisontellt eller vertikalt i bältet.

I förra inlägget berättade vi om den positiva feedback vi fick från ambulanssköterskan Jimmy Egserius efter att han hört av sig till oss. Vi bestämde oss för att ringa upp Jimmy och ställa lite kompletterande frågor om hur han och hans kollegor vid ambulansen i Uppsala arbetar med sina S-CUT:s. 

Hur kom du först i kontakt med S-CUT?

– För tolv år sedan när jag jobbade i Göteborg hade flertalet av akutrummen den större modellen och en del hade även S-CUT i sina bälten eller i väskor. Sen, när jag jobbat i Stockholm och Uppsala, har jag inte sett den på samma sätt. För något halvår sedan hade en av kollegorna skaffat en som han hade i sitt bälte och då återuppväcktes tanken om att skaffa en egen. Saxen som jag hade var inte lika bra som jag hoppats på och jag hade funderat på om jag skulle skaffa någon form av kniv för att lättare kunna klippa upp kläder, men har inte hittat någon bra som också är säker – med en kniv får man alltid vara rädd för att skära i de patienter man möter. Så efter att kollegan köpt en väcktes intresset så jag gick in på hemsidan, produkten sålde sig själv då jag såg hur säker den var, både för patienten och för mig själv.

Jimmy pratar om fördelen med hur snabbt det går att avlägsna kläder med en S-CUT.

– När vi använder den finns oftast ett skäl, då vill man inte tänka på säkerheten, man vill bara få bort det som ska bort. Snabbt, för en livräddande uppgift. Det var därför som jag blev intresserad av produkten. Det finns ett jättestort användningsområde, framförallt när det är akut. Jag kan också se behovet av den i hemmet, men det är inte därför som jag köpt den.

Närbild på en person som bär en S-CUT i bälteshölster.

Med ett bälteshölster har man alltid sin S-CUT lätt tillgänglig.

Rent konkret – vad har S-CUT för fördelar jämfört med en sax eller kniv?

– Den skyddar mina fingrar, den skyddar mig. Den skyddar patienten – man skär inte i hud och den är utformad för att ta hand om hårt, segt tyg. Det är en säker produkt och den håller skärpan.

När vi pratade med Jimmy hade det gått ett par månader sedan inköpet och vi ville veta hur han upplevde att arbeta med sin S-CUT. 

Har du fått använding för den i skarpt läge än?

– Inte i något riktigt akut, bara när det gällt äldre människor som inte orkat hjälpa till och det varit svårt att kunna öppna upp på rätt sätt. Däremot har jag haft kollegor som haft patienter där det varit väldigt akut, de är väldigt nöjda med produkten. Och när vi tycker att en produkt är bra, då är den bra.

Hur lätt eller svår är S-CUT att använda?

– Om man ser till designen så vet man precis vad den ska göra. Den ska skära upp saker, på ett ”dragande” sätt där man är som starkast. Man stoppar in tyg, skinn, hårda material som man kan dra av på ett säkert sätt. Man ser det på designen, den talar för sig själv.

Jimmys inköp har lett till att samtliga kollegor i hans grupp nu är utrustade med S-CUT. Vid intervjun hade de dock inte hunnit använda den så länge att någon riktig utvärdering hade kunnat göras. Men vi ställde ändå frågan:

Vad säger dina kollegor om produkten?

– Det jag har hört så är det att vid akutfall har de tyckt att den varit idealisk, både i kvalitet och det den utför.

Vi på S-CUT är givetvis glada över att ännu ett ambulansteam har utrustats med vårt förnämliga skärverktyg då vi vet att det kommer att rädda liv.