Vi hävdar ju bestämt att S-CUT är världens bästa skärverktyg. Det kan vi göra tack vare att vi fått det bekräftat många gånger, av nöjda användare. Ett gäng som förlitar sig på sina S-CUT:s är West Coast Rescue Team (WCRT), de räddar liv och för att bli så bra som möjligt i sina yrkesroller deltar de i internationella tävlingar i trafikolycksräddning. Och det har gått bra, genom åren har det västsvenska teamet erövrat en rad fina placeringar i hård konkurrens, samtidigt som kunskap och färdigheter vässas. S-CUT har varit en stor del i framgången. 

Bakom teamets framgångar ligger också många timmars träning för att förbättra och snabba upp samtliga moment i räddningsarbetet. Träning ger färdighet och förutom att röna framgångar i tävlingarna tillför träningen värdefull kompetensutveckling hos hela teamet. Att möta team från andra länder ger dessutom erfarenhetsutbyten och nya idéer om moment som alltid ingår i räddningsarbetet.

Framgångsrikt team

Jens Olhammer från Kungsbacka är ambulanssjuksköterska och en av medlemmarna i WCRT. Från början bestod teamet av brandmän från Falkenberg och när de förstod att de behövde komplettera med medicinsk kompetens med traumautbildning fick Jens frågan om att vara med.

Bild på Jens Olhammer framför en ambulans.

Jens Olhammer.

– Jag tyckte det var en jättekul idé och ville gärna haka på, dels för att jag är intresserad av att tävla, men även för att det lät som en grej som gjorde att jag fick träna mycket och bli bra på traumaomhändertagande. I vår organisation inom ambulansen har vi inte så mycket tid att träna och öva så som de har inom räddningstjänsten. Man har inte samma mängd larm på en dag inom räddningstjänsten som man har inom ambulansen, säger Jens.

Snart insåg Jens att teamet behövde ytterligare en sjukvårdsresurs med ambulansvana och frågade en av sina kollegor, Andreas Jonsson, om han var intresserad. Det var han och sedan dess består teamet av fyra brandmän och två ambulanssjuksköterskor med Jens som ansvarig för vårdbiten. Numera har Andreas ersatts av Christian Skotte.

Jens har både ambulansspecialistutbildning och narkosutbildning och har vid flera tillfällen vunnit pris som bästa sjukvårdare, både i nationella och internationella sammanhang.

– Jag har vunnit SM som bästa medic (internationell benämning på ambulanssjuk-vårdare) och även kommit tvåa.
Jens ser tävlingarna som ett roligt och stimulerande sätt att utvecklas i sitt arbete. Men det kostar pengar att tävla utomlands och för att kunna finansiera deltagandet behövs sponsorer, heltäckande medel för den typen av aktiviteter finns inte inom ambulans- och räddningsorganisationerna.

– Vi har haft fantastiska sponsorer, det är en hel del pengar som ska till för att vi ska kunna åka, vi är sju personer med alla som ska med och det ska bokas flyg, hotell och mat.

Stort patientfokus

WCRT har tävlat i internationella tävlingar sedan 2003 och haft flera framskjutna placeringar.

– En stor anledning till att vi har lyckats bra är att vi som lag är öppna för alla delar som ska göras vid en olycka, vi har inte varit så instängda i fack utan är förstående och öppna för varandras delar i det lagarbete som det här faktiskt är, och vi hjälper varandra hela tiden. Jag försöker som medicinskt ansvarig göra mitt bästa för att informera räddningstjänstsidan om hur det ser ut inuti bilen, det underlättar oerhört mycket när man planerar ett uttag. Samtidigt är hela laget väldigt patientfokuserade, det tror jag är en stor nyckel till att jag kunnat vinna de här medicpriserna, säger Jens.

Text och foto: Marie Sjödin, Mamedia

West Coast Rescue Team använder de CE-märkta modellerna i sitt arbete med att rädda liv. Vi har även modeller för en mera vardaglig användning; hemma, i trädgården, i båten, i stallet o s v. Köp din egen S-CUT i vår butik >>