Jannica Olsson var tacksam för sin S-Cut när hennes Straukur lyckades med konststycket att fastna i släpet.

Jannica Olsson var tacksam för sin S-Cut när hennes Straukur lyckades med konststycket att fastna i släpet.

En häst i panik kan vara svår att få loss. Händer det något inne i transporten kan det vara avgörande att få loss hästen snabbt. Med ett bra och funktionellt skärverktyg lätt tillgängligt i släpet lösgörs en fastspänd häst på ett par sekunder.

S-Cut skär av såväl grimskaft som grimmor på någon sekund, inte ens grimmor av tjockt läder står emot. Med en S-Cut lätt tillgängligt i transporten kan en häst snabbt befrias i en nödsituation, utan någon som helst risk för skärskador på vare sig häst eller människa.

Många hästar skadar sig i hagen, inte helt sällan genom att de trasslar in sig i nedfallen stängseltråd. S-Cut klarar även elektrisk stängseltråd, lika enkelt som ett grimskaft eller en grimma. Fler och fler hästägare har därför en S-Cut i hölster hängande i bältet.

Även för ryttare är S-Cut en trygghet. Olyckor händer, inte sällan med ben- och bålskador som följd. Med en S-Cut till hands skärs ridstövlar eller ridjackor snabbt upp för smärtlindring och livräddande insatser.

Jannica Olsson var tacksam mot sin S-Cut när hennes islandshingst Straukur lyckades ta sig över främre bommen i släpet och fastnade. Hästen var väl hanterad men inte transportvan. Han var dock foglig att lasta så Jannica trodde inte att det skulle vara några problem att köra. Hon hade varit förutseende och bundit honom kort för att undvika risker, men efter ett fåtal hundra meter hörde hon att något inte stod rätt till i släpet.

– Han hade lyckats få frambenen över bommen och både grimman och grimskaftet satt hårt mot hans huvud. För att få loss honom var jag tvungen att skära intill hans hud, med en vanlig kniv hade det aldrig gått utan att skada honom. Nu fick jag loss honom snabbt utan skador, säger Jannica.

Jannica är hovslagare och har efter händelsen med Straukur alltid sin S-Cut lätt tillgänglig, också i jobbet.

– Det händer saker även där, säger hon.