Nyligen blev en lantbrukare fälld då han på sin väg ut för att laga en skogsmaskin blev stoppad av polisen. Med sig i bilen hade han två knivar för att kunna skära av hydraulslangar, men trots att han hade ett lagligt skäl att ha med sig knivarna blev han fälld för brott mot knivlagen i både tingsrätt och hovrätt.

Med en S-Cut i transporten riskerar du inte att fällas för brott mot knivlagen om du stoppas av polisen.

Med en S-Cut i transporten riskerar du inte att fällas för brott mot knivlagen om du stoppas av polisen.

För hästfolk ställer domen saker på sin spets, varenda hästägare som är rädd om sin häst har med sig en kniv i transporten för att kunna befria hästen om den på något sätt skulle trassla in sig och fastna i grimskaftet. Frågan är om detta över huvud taget är lagligt…

Den fällde lantbrukaren hade en kniv i facket i förardörren och en i bagageutrymmet. Den senare var enligt hovrätten laglig så länge som bagageutrymmet var låst, medan kniven i dörrfacket befanns olaglig. Enligt knivlagen är det förbjudet att ha knivar på allmän plats och i fordon på allmän plats. Undantag ges då en person har behov av eller ett uppdrag som kräver kniv, men var den gränsen går verkar oerhört luddigt.

Vad gäller då för hästtransporter? Enligt polisen är det svårt att säga om det är lagligt eller inte att ha en kniv i bilen vid transport av djur, bara en dom kan svara på exakt var gränsdragningen går. Det är troligen lagligt att ha en kniv i bilen när man transporterar en häst, förutsatt att den förvaras i ett låst utrymme. Men som hästägare vill man ha kniven lätt tillgänglig och att ha den i ett låst utrymme känns inte särskilt lockande, om det händer något vill man ju få fram kniven snabbt utan att behöva leta efter nycklar. Hur som helst får kniven inte vara synlig utifrån och den som vill vara helt laglig måste också ha bra minne och komma ihåg att ta ut kniven ur bilen när hästen inte är med.

Med en S-Cut undviks två saker. Dels behöver du aldrig vara orolig för att bryta mot knivlagen, dels behöver du inte komma ihåg att avlägsna verktyget ur bilen eller transporten om hästen inte är med. Det kan ju också vara svårt att komma ihåg att ta med den nästa gång du kör hästen. Dessutom är S-Cut mycket mer effektiv om olyckan är framme och hästen fastnar – samtidigt som du inte riskerar att skada din älskling ytterligare när du befriar den.

Vad säger knivlagen?

Enligt lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål (1988:254) är det förbjudet att ha stiletter, springknivar, butterflyknivar, sablar, svärd, kaststjärnor, karatepinnar, knogjärn m m på allmän plats, inom skolområde eller i fordon på allmän plats.

Knivlagen i sin helhet kan du läsa här>>