Säkerhetskampanj under Gothenburg Horse Show

Under Gothenburg Horse Show 2018 hade vi en kampanj med 20 procents rabatt på tre utvalda produkter. Kampanjen är över för denna gång, men vi låter den här sidan ligga kvar då den innehåller två situationer då S-CUT gjorde skillnad.

Inför Gothenburg Horse Show vill vi på S-CUT att varenda kuse ska resa och vara uppstallad så säkert som möjligt. För några år sedan tog vi fram modellen XC-E (Xtreme Cutter), målgrupp för den var folk som dagligen hanterar hästar. XC-E har utvecklats sedan dess och passar fler målgrupper men är fortfarande den modell vi främst rekommenderar för hästsäkerhet. Ha den lätt tillgänglig i stallet, i transporten eller på dig i ett hölster för att snabbt kunna befria din häst om den råkar trassla in sig i något och fastna. XC-E har ett lite större gap mellan handtag och mothåll så att även ett tjockt grimskaft med lätthet kan skäras av. Den skär givetvis med lätthet även läderremmar, sadelgjord och annat som kan ställa till med förtret för en häst.

Ibland finns ingen annan utväg än att skära av det som håller den fast och där är XC-E oslagbar. Vi vill gärna berätta om ett par episoder där S-CUT gjort sin tjänst på ett förtjänstfullt sätt.

Fast i transporten

Hovslagare Jannica Olsson med Straukur.

Jannica Olsson var glad över sin S-CUT när Straukur lyckats få frambenen över den främre bommen i transporten.

Jannika Olsson är hovslagare och har alltid sin S-CUT på sig, i ett bälteshölster. Hon var extra tacksam för sin XC-E den dagen då hon skulle köra sin islandshingst Straukur i transporten. På något sätt lyckades Straukur med konststycket att ta sig över främre bommen i släpet och fastna.

– Han hade lyckats få frambenen över bommen och både grimman och grimskaftet satt hårt mot hans huvud. För att få loss honom var jag tvungen att skära intill hans hud, med en vanlig kniv hade det aldrig gått utan att skada honom. Nu fick jag loss honom snabbt utan skador, berättar Jannica.

Olycka i hagen

Sara Trygg råkade illa ut när hon kom i vägen för en sprallig häst i hagen. Hon fick en kraftig spark mot överkroppen och blev liggande i vinterkyla, vid medvetande men med så starka smärtor att hon inte kunde röra sig.

En granne hittade henne och larmade ambulans och helikopter. Ambulansen kom först, personalen lyfte in henne i ambulansen där hon fick smärtstillande och vätska. Kläderna skars upp för att kontrollera om det fanns synliga skador. Trots sitt omtöcknade tillstånd noterade Sara hur snabbt och effektivt kläderna skars upp och när hon redan dagen efter, på grund av ihållande smärtor, fick åka ambulans igen frågade hon ambulanssköterskan vad han använt. Sköterskan demonstrerade sin S-CUT och berättade samtidigt att det även fanns en modell, speciellt anpassad för folk som dagligen hanterar hästar.

Olyckan och räddningsinsatsen gav en tankeställare.
– Jag hade fått en spark av en hov rakt i magen med inre blödningar som följd. Med hjälp av S-CUT kunde mina lager av tjocka vinterkläder snabbt skäras upp så att jag kunde få hjälp på plats.

– S-CUT är ett verktyg alla hästägare borde ha, man vet aldrig när olyckan är framme. Den är snabb, säker, effektiv, enkel att använda – framför allt säker. För mig som har ett fullblod med nerv är det skönt att veta att jag kan skära av träns, sadelgjord, stängselband, grimma eller grimskaft, bandage runt hovar och känsliga senor snabbt, utan att riskera att skära eller sticka hästen. Där är S-CUT oslagbar och att lösa vardagsbekymmer som att skära loss hovbandage med silvertejp löser den också enkelt, säger Sara Trygg, som blev fullt återställd efter olyckan.

Säkerheten kommer först

På Flyinge hästsportcenter är S-CUT en självklar säkerhetsprodukt.
– På Flyinge är säkerhet A och O i det dagliga arbetet med hästen. S-CUT kan ju inte skada hästar eller elever, även om man måste skära av en grimma precis vid huvudet. För oss är S-CUT en självklarhet i alla transporter och i stallarna, säger Marianne Wittbom-Lilja, vd för Flyinge Hästsportcenter.

Text och foto: Marie Sjödin, MaMedia