Om oss

Om oss och S-Cut

Bild på Björn Åhlén

Björn Åhlén

S-Cut utvecklas, marknadsförs och säljs av ES Equipment AB. Huvudkontor och marknadsavdelning finns i Nol, ca 25 km norr om Göteborg. Kontoret för produktutveckling och kvalitet finns i Karlstad.

Allt började med att ambulanssjuksköterska Björn Åhlén letade efter ett sätt att snabbt skära upp kläderna på ett stort antal personer. Hans tänkta scenario var en stor olycka med utsläpp av ett farligt ämne med många personer utsatta och i behov av sanering och livräddande insatser. Han hittade dock inget verktyg som höll måttet.

Det här var i början av 2000-talet, Björn jobbade på den tiden som medicinsk koordinator på Räddningsverket, numera omdöpt till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Tillsammans med två kollegor och en ingenjör började Björn att utveckla ett eget verktyg. Genom EU-projektet Medicinsk teknik i Värmland kunde finansiering ske men trots ihärdigt arbete med utveckling, tester och modifiering hamnade produkten i EU-projektets byrålåda. Det slutade med att de fyra eldsjälarna drev fram en egen produkt, resultatet blev ett CE-märkt skärverktyg som tar sig igenom långt mer än tyg. Verktyget säljs i dag till ambulans- och räddningsorganisationer över hela världen.

Sedan dess har ytterligare modeller tagits fram, bland annat S-Cut XC-E som är specialdesignad för folk som dagligen hanterar hästar och produktutveckling för nya marknader pågår ständigt.